Мој сусрет са Михајлом Пупином

Литерарни конкурс расписан је поводом обележавања 160 година од рођења Михајла Идворског Пупина и 90 година од када је за своје аутобиографско дело "Са пашњака до научењака"добио Пулицерову награду.

У организацији литерарног конкурса учествовали су Образовно-истраживачко друштво Михајло Пупин, Телеком Србија, као и Министарство просвете, наукеи технолошког развоја Републике Србије .

Конкурсом су обухваћене све основне и средње школе у Србији, а комисији је стигло преко три стотине радова. Поглед ученика свих узраста на живот и дело Михајла Пупина био је невероватан-маштовит, емотиван и пун важних чињеница! Видели смо Михајла Пупина изблиза, укрцали смо се у временске машине, сањарили, постајали смо његови савременици или је он постао наш сусед, учитељ и рођак.

У ученичкој визији са Пупина је скинут заборав. Пред нас је стао Михајло Пупин у пуном сјају своје личности и свог дела.

У категорији ученика основних школа, најбољи рад на тему „Мој сусрет са Михајлом Идворским Пупином“, написао је Коста Стојановић из београдске ОШ „Јован Миодраговић“, док је друго место припало Немањи Грујичићу, ученику ОШ „Нада Пурић“ из Ваљева. Међу средњошколцима највише се истакла Сара Матин, ученица Гимназије у Апатину, а друго место освојила је Марија Марковић, ученица Средње школе у Крупњу. Треће место у обе категорије поделили су Јасмина Јерковић из ОШ „Жарко Зрењанин“ из Кикинде, Вељко Цуканић, ученик ОШ „Бранко Радичевић из Панчева, Јелена Бороја, ученица Гимназије „20. октобар“ из Бачке Паланке, Стеван Раковић из Гимназије у Краљеву и Јелена Богић из Гимназије у Параћину.

Због великог броја изузетних радова комисија је одлучила да уз подршку Српске академије наука и уметности, као и Епархије шабачке пошаље јубиларно, некомерцијално издање Пупинове аутобиографије и једној групи ученика који нису званично освојили награде, али су за себе или своје школе освојили примерак ове вредне књиге.

Образовна пупинизација само је започета овим конкурсом. Многи Пупинови часови пратили су почетак Образовне пупинизације у Србији, најавивши многе активности којима ће се дело и живот нашег славног научника, родољуба, дипломате, писца, доброчинитеља и мецене, трајно утиснути у образовни систем Србије.