Образовно истраживачко друштво
Михајло Пупин

Образовно-истраживачко друштво Михајло Пупин основано је са жељом да се очува Пупиново наслеђе, да се нађе одговарајуће место за њега у научном, културном и образовном систему нашег друштва, као и да се покрене процес јавне популаризације његовог лика и дела.

Друштво је поставило Пупинове научне, меценске, хуманитарне, књижевне и политичке доприносе, као темељ модела пупинизације, који је много више од приче о једном човеку.

То је истицање вредности и врлина огромне снаге и универзалности. Историја српске науке, само је једно од светала којима се истичу потрага за знањем, смисао и сврха бављења науком, част, слобода и истина, као највише вредниости.

Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин, аутор је свих пројеката и програма Друштва. Покретач је пупинизације - мреже која повезује људе и институције.

Својим истраживачким радом, започетим пре скоро деценију, sildenafil online прикупила је и превела на хиљаде докумената из институција и приватних збирки из читавог света. Архиве штампаних медија, архиве НАСЕ, Федералног истражног бироа, као и многих других институција Америке и Европе, нека су од места на овој великој мапи Пупинових дела. Један од најдрагоценијих извора представљају разговори са породицама чији су чланови познавали самог Пупина, били његови пријатељи и сарадници. Активан рад на популаризацији Пупиновог наслеђа започео је 2011. године.

 

Својом подршком, искуством и вишегодишњим проучавања живота и научног рада Михајла Пупина, оснивање Друштва помогао је професор др Драгољуб Мартиновић.

Као први председник Друштва, утицао је на истицање важности да се научне и људске чињенице о Пупину отргну од заборава. У Друштву, као борац за истину о Пупину и најистрајнији проучавалац његовог научног дела представља један од стубова на које се ослања рад Друштва.

Друштво има велику мрежу пријатеља, професора и научника из различитих области, који својим саветом и подршком, дају посебан погон и праву меру нашим подухватима.

Као своје најближе сараднике, који су често и волонтерски, срцем, утицали на реализацију многих активности,Друштво издваја Дамира Влајнића и Жељка Левнаића.

Ова веома кратка прича о нама мора укључити мр Дејана Масликовића и Бранислава Станковића.

Захваљујући Дејану велике институције науке и културе широм су отвориле своја врата пупинизацији.

Господин Бранислав Станковић учинио је Шабац местом које са пуно разумевања и срчаности чува и популаризује наслеђе Михајла Пупина.