Део говора професора Пупина на додели Џон Фрицове медаље,
1932. године

...Ми верујемо да је задатак покретачких сила топлоте и електрицитета, највреднијег дара наше средишне звезде, да уздигне живот човека до Олимпијских висина. Али да ли је наша цивилизација, изданак доба енергије, дорасла узвишеном циљу овог задатка?

Две различите слике појаве се у нашој менталној визији када покушамо да одговоримо на ово питање - две потпуно различите слике. У једној од слика ја видим тријумфално освајање свемира аутомобилском и аеронаутичком науком. Видим чуда дистрибуције енергије које стоструко повећавају комфор и креативну моћ човека, и ја сам одушевљен електричним таласима који клизе преко жица, или лутају свемиром доносећи на својим крилима говор и мелодију преко континената и океана у сваки кутак и угао ове земаљске кугле. Ово су нека од чуда нашег доба енергије код којих су покретачке енергије топлоте и електрицитета приказале магију свог божанског порекла. Оне су свакако начиниле физички део људског живота чак величанственијим од живота богова са Олимпа. Ово достигнуће доба енергије највећа је слава.

Али духовна страна људског живота, представљена у другој слици, далеко је од ове... У овој другој слици ми видимо пустошење на свакој страни у буђењу најсмртоноснијег рата кога је свет икада видео. Свет се појављује овде као да стоји на ивици економског колапса, и ипак силне армије и морнарице брзо уништавају сиромашне остатке богатства нација, док милиони беспослених радника гладује. Најмрскије фигуре на овој грозној слици су страх и мрзња, које, као два ружна демона, нервозно чекају са сваке стране граничних линија међу комшијским нацијама.

Протерајте ове демоне из људског срца и неће бити потребе да силне армије и морнарице чувају нашу безбедност од непријатељских суседа. Неће бити непријатељских суседа и ратови ће постати само умируће сећање на претходно варварско доба. Али божанске слуге наше цивилизације, покретачка снага топлоте и електрицитета, нису их протерале. Наука признаје да магија ове две исконске силе не може без помоћи прочистити душу човека и елиминисати отрове који су искварили њен духовни живот.