Мала Пупинова лабораторија

Радионице које буде жељу за знањем, науком и уводе важна имена и догађаје из историје српске науке, почињу Малом Пупиновом лабораторијом. Она је основ на коме се касније нижу, уз помоћ боје, појмова из природе и музике, приче из детињства Михајла Пупина, Николе Тесле, Милутина Миланковића, Јована Цвијића, Мике Аласа и многих других знаменитих личности узбудљивог света проналазака и науке.

С једне стране на радионицама се причају приче, седећи у кругу, а с друге, кроз игру и активности са бојом, пластелином, хамерима, папирима у боји и музиком, уводе се појмови као што су светлост, звук, елeктрицитет, али и астрономија, математика, хемија и други.

кратак опис радионице

Прва радионица је потрага за звезданим небом и једном посебном звездом чији комадић носимо у себи. Прича о дечаку са идворских пашњака који је ноћу, чувајући волове на пашњацима, гледао у звездано небо.

Док деца седе у кругу, или леже, имају задатак да на кратко зажмуре и замисле малог дечака, у кратким белим панталонама, кошуљи и прслуку, како лежи на мекој трави и гледа у звезде. Шта он види? Како изгледа небо дању, а како ноћу?

Када деца поново заузму места у кругу, поставе се још нека питања:

Зашто сунце залази? По чему се звезде разликују од свих осталих небеских тела? Шта нам сунце шаље? Зашто је вруће?

 

Деца се поделе у групе од четворо или петоро. Свака група добије бели хамер, водене боје или темпере. Задатак је да насликају заједно звездано небо ноћу. То је небо које су видели у природи, или из наше приче, или као што су га замислили. На ту слику могу да сместе све што сматрају да јој припада.

Уколико постоји више група деце, једна од њих добија задатак да наслика небо дању, са сунцем.

Док деца сликају, коментарише се како бирају боје, питају се да ли су некада, барем са прозора, имала прилику да виде звезде. Истиче се неколико авантура из детињства Михајла Пупина. Да ли знају да је тај дечак постао велики научник? Шта значи бити научник? Чиме се баве научници?

Изаберу се барем две или више од предложених прича, које се причају током сликања, цртања и последње активности – потраге за својом звездом.

Главни јунак свих ових прича је Михајло Идворски Пупин

Прича о летњој пастирској школи у Идвору

Прича о гајдашу

Прича о пити са вишњама

Прича о малом црвеном фесу

Велико путовање бродом кроз простор и време

Приче из старине – шта се ради око огњишта

Природа – најбоља учитељица