Пример једног наслеђа - живот и дело Михајла Пупина

Као научник и проналазач, дао је велики допринос широком пољу телекомуникација, без којих данашњу цивилизацију не можемо замислити. Као борац за најважније интересе српског народа, у тешком историјском периоду почетка 20. века, учинио је више него било који други човек његовог времена. Због тога се с правом назива најбољим лобистом кога је Србија икада имала. И ту бисмо тек започели причу о Михајлу Пупину. Оно што га чини јединственим у историји науке је живот посвећен другима. Три фондације, задужбинарство коме такође нема равна, хуманитарни и меценски рад који су помогли многим славним појединцима Србије и света, али и спашавали њене институције, градили легате непроцењиве вредности, заслужују посебно место у нашем друштву.

И ту не стављамо тачку на дугу листу невероватних доприноса. Својим предавањима, популарним делима која је објављивао, кроз штампане медије и радио емисије, разбуктао је љубав према српском народу и његовим традицијама у америчком друштву, у исто време сврставајући се у први ред очева идеализма у америчкој науци.

Гледајући само моћ једне његове књиге, аутобиографије Са пашњака до научењака, може се назрети углед и утицај који је пратио дела Михајла Пупина у читавом свету. Пулицерова награда коју је добио, само је симбол много већег признања- књига је преведена на десетине светских језика и дељена је широм света најбољим ученицима као морални образац који треба следити.

Препознавши сву пуноћу овог образца, својим активностима показујемо моћ знања, кроз моћ добрих дела Михајла Пупина. Почетак стварања овог модела лежи у Пупиновој реченици, која се може наћи на маргини једне од књига из које је учио на студијама - прећи пет страна дневно. Какав једноставан рецепт за велико научно и људско дело.

Као лајтмотив свих подухвата и активности стоје још две Пупинове крилатице. Прва нас уводи и у његов Виртуелни музеј: Ништа човека не чини толико срећним, као његово поштено уверење да је учинио све што је могао, у свој рад улажући своје најбоље способности.

Друга нас води кроз све борбе и изазове чувања и афирмације Пупиновог наслеђа:

Порази су само кратка одморишта за будуће победе