Породични дан

"Проналасци старе и на њих се надовезују нови и како су то дела стваралачког духа смртних људи и они сами су смртни. Али закони по којима се крећу звезде и планете, и по којима су се одувек кретале, нису променљиви; ти закони не старе па су, према томе, бесмртни; они су део ”вечне истине”.

Михајло Пупин, Са пашњака до научењака

 

Данас се деци ретко указује прилика да посматрају звездано небо. Због тога Образовно-истраживачко друштво Михајло Пупин предлаже да у породичне распореде укључите посматрање звезда. Када сте у природи (било где ван града), ова активност може се веома једноставно организовати. Потребно је имати неку подлогу за лежање (простирка, ћебе) и удобно се наместити. Никаква посебна предзнања нису потребна. Ни мали јунаци наших прича нису знали да проналазе и набрајају сазвежђа, били су привучени величанственошћу природе и тај поглед ка звездама толико им је узбуркао машту, да су храбро кренули у одгонетање великих питања, као што је прво велико Пупиново питање – Шта је светлост?

Деца тада могу да чују неку од Пупинових прича о звездама, или да се разговор усмери на неко од следећих питања:

Зашто звезде сијају? Када их можемо видети? Због чега?

 

"Многе ноћи провео сам у винограду моје мајке завијен у овчију кожу под отвореним небом и посматрао звезде које сам гледао пре петнаест година, када сам помагао говедарима да чувају волове у време звезданих летњих ноћи. Тада сам покушавао да решим загонетку - природа звука и светлости. Загонетку звука сам тада открио, али нисам успео да разјасним појаву светлости."

Михајло Пупин, Са пашњака до научењака

 

Ове непроцењиве тренутке, ако не можете у загрљају природе, пробајте да остварите у градовима. То не могу бити потпуни доживљаји, али је могуће ухватити покоју звезду и над градом (најбоље је наћи неко место у дворишту или парку)

 

Ваша породична дружења кроз слику, песму, причу или фотографију, можете нам послати и ми ћемо најбоље наградити Пупиновом аутобиографијом и објавити у оквиру наше радионице на сајту.

 

Михајло Пупин, Са пашњака до научењака